Fűnyírás

A fűnyírás kézi- vagy gépi úton végezhető el, ami a gyepszőnyeg méretétől és tulajdonságaitól függ.

A parkokban a füves területeketet 30 és 40 miliméter (természetesen 30 és 60 miliméter közötti) közötti fűmagasságra vágják, egyszer vagy kétszer hetente, míg a golfpályáknál a szabály a mindennapi 3-tól 7 miliméter (6 és 12 miliméter közötti természetes magasság) magasra kaszálás.

Ami a fűnyírást végző gépeket illeti, a meghajtás alapján a fűnyírók belső égésű motorral vagy elektromotorral rendelkezhetnek.

A belső égésű motorokat a szigoró környezetvédelmi előírásokhoz alkalmazták, míg az elektromotoros meghajtású gépek könnyebben indíthatók, ezenkívül az ilyen gépek minimális hangzavart keltenek és nem engednek ki kipufogógázokat.

Amennyiben áttekintjük a fűnyíró készülékek fejlődését, az első ilyen jellegű gép előzetes késsel és spirális, rotációs pengékkel rendelkezett egy képzeletbeli cilinderen. A mai napig ez az elv fennmaradt a kézi, tolós és az önjáró fűnyíróknál, amelyeket elsősorban a sporttelepi gyepszőnyegek karbantartására hasnálnak. Utoljára a rotációs készülékeket fejlesztették ki és a mai napig ezeket használják leginkább a gyepszőnyeg karbantartásához.

Fűnyírók felosztása: kézi (tolható), kézi - motoros (tolható), kézi - motoros (önjáró), önjáró (traktoros), lebegő és automatikus fajták.

A hortikultúra növényzet karbantartására, a fűnyírókon és kaszákon kívül, motoros tisztítókat - úgynevezett trimmereket is használnak. Olyan készülékekről van szó, amelyeknek többrendeltetésű szerepük van és amelyek a megfelelő kapcsolat mellett könnyen alkalmazhatók a különféle fűnyírási szükségletekhez (végek nyírásához, útszélek menti nyíráshoz, járdák menti nyíráshoz, falakmenti nyíráshoz...).

Amennyiben a termesztett növények között bozót és egyéb, nem hasznos, kivágásra szánt növényzet található, a következő alakú csatlakozóeszközök használhatók:

1)      a 200 miliméteres átmérőig terjedő fákhoz körfűrész-pengéket,

2)      a kemény fű vágásához háromszoros kést,

3)      a durva, sűrű fűhöz fűvágót, a fás növényekhez viszont nem

4)      a sűrű, durva fűhöz és a fás növényekhez is kést.

A felsorolt csatlakoztatóeszközökön kívül, az összes fűfajta vágásához használható a nejlonszálas damilfej is, ami igen praktikus a díszbokrok vagy fák körüli durva fű vágásához.

A széleket átnövő, járdákra vagy falakra ránövő gyepszőnyegeket illetően, a szélek nyírása az egész év folyamán ajánlatos.

A gyepszőnyeg széleinek a nyírásához leggyakrabban fűkaszákat használnak, az építmények, járdák, falak, díszbokrok, fák körüli füvet pedig trimmerrel nyírják. A gyepszőnyeg egyes részeihez, amelyeket az építmenyekkel, falakkal, kapurészekkel, oszlopokkal, díszbokrokkal vagy bokorcsoportokkal viszonylatban kell levágni, a legpraktikusabb megoldás a vertikális, mechanikus trimmer.