Fúrógépek

Az elektrovibrációs fúrógépekkel a kisebb lyukak malterba és téglába fúrásának, a színkeverés, a csavarozás, a kerámifúrás és hasonló műveletek végezhetők el. A lassú munka a fúrógéppel ideális, amikor minimális sebesség és erő szükséges. A középgyors munka a fúrógéppel a nehézfémek, a műanyag és a laminált felületek fúrásánál kívánatos. A gyors munka a fúrógéppel akkor ideális, amikor maximális erő szükséges, fafúrásnál, könnyűfémek fúrásánál (alumínium, króm és hasonlók). A kalapáccsal rendelkező elektropneumatikus fúrógépeknek széleskörűbb alkalmazásuk van mint a vibrációsoknak, így velük könnyen végezhetők a sokkal igényesebb munkálatok is, mint például a betondöntés és a nagyobb átmérőjű lyukak fúrása a betonban és a téglákban. Az alapmunkálatokhoz az akkumulátoros fúrógép nagyszerű választás. Nem olyan erősek mint az elektromos fúrógépek, de könnyűek és a használatuk is könnyű. A fúrógépek ezen fajtájával könnyen végezheti a kisebb átmérőjű lyukak fúrását a fában és a fémben, a rezgési opcióval és pneumatikus ütéssel rendelkező modelleknél a tégla-, malter- és betonfúrási munkálatokat is elvégezheti.

Fémfúrás

A csiszolt heggyel rendelkező HSS fúrószárak a vasat nem tartalmazó fémek fúrására alkalmasak. Ilyenek például az alumínium, réz,a króm, a cink és a nemesacél. A nemesacélra a magas minőségű acélból készült fúrófejek alkalmasak, a gyors munkához kobalttal ötvözött (HSS-E) vagy akár titániumréteggel rendelkező fúrószárak szükségesek. Ezek drágábbak az egyszerű HSS fúrószáraknál, de ennek ellenében lehetővé teszik a speciális acél fúrását a fúrószár nagy elhasználódása nélkül.

Fafúrás

A fa fúrására szolgáló spirálfúrók hosszú központosító heggyel rendelkeznek, amelyen két elővágó található. Ezek farostokat vágnak, a bennük található forgácsszedők pedig tisztán kiszedik a rostokat. A nagyobb átmérőjű fúrószárakhoz leggyakrabban Forstner-fúrószárakat, művészi fúrószárakat vagy béklyó-fúrószárakat használnak. A mélyebb fafúráshoz Levis-fúrószárak használandók.

Betonfúrás

A klinkertéglából, homlokzati téglából vagy betonból készült falak fúrásához vibrációs fúrógép vagy hammer fúrógép használata ajánlott. Amennyiben a fal üres belsejű kövekből és porózus anyagból áll össze, csak rotációsan kell fúrni, tehát ütés nélkül. Ugyanez vonatkozik a porózus téglából és lapos elemekből készült falakra is. Ahhoz, hogy ezekkel az anyagokkal dolgozzunk, kő-fúrószár szükséges. Az ilyen fúrószár a hegyén keményfémből készült, heggesztett lapokat tartalmaz.

Figyelmeztetés:

Kerülni kell a fúrógéppel a hosszantartó, lassú fúrást, mivel olykor túlmelegszik a fúrógép. Ha ez történik, hűtse le a fúrógépet úgy, hogy egy meghatározott időt teljes sebességű üresjáratban töltsön. A fúrógép levegőnyílását tisztán kell tartani. Ajánlott minden munkálat után a szellőzőnyílást megtisztítani a lerakódott portól.

A fúrás során viseljen gondot arról, hogy a nyomás egyenesvonalú legyen a fúrószárra nézve, a fúrószár sérülésének és törésének elkerülése céjából.

Végezetül, ne tisztítsa vízzel a készüléket!